Wat is faalangst?

Angst & Faalangst > Onze aanpak

Faalangst. Wat is dat precies? Het is de angst om te falen. Maar wat is falen? Dat het je niet kunt? Of dat jij jezelf voorhoudt dat je het niet goed genoeg weet of kunt? Het gevoel dat je niet genoeg op jezelf kunt vertrouwen? Ben je bang voor het oordeel of de verwachtingen van de ander? Heb je regelmatig vragen in jouw hoofd zoals ja maar…, wat als…, zie je wel…

Faalangst kent vele vormen en de een heeft er meer last van dan de ander.

Natuurlijk kent iedereen spanning. Examen doen bijvoorbeeld, of ook voor een wedstrijd, maakt je lichaam zich klaar voor prestatie. Dat is nuttig, het maakt je alert.

Bij faalangst neemt de spanning door negatieve gedachten zo toe, dat je blokkeert. Hierdoor kun je niet meer presteren zoals je wellicht wel zou kunnen. De een blokkeert in de omgang met anderen (geen woord meer uit kunnen brengen, of de verkeerde woorden komen uit je mond), de ander in kennis (ik wist niets meer), weer een ander in handelen (Ik verstijfde/ ik deed maar wat, “gekke” dingen doen).

Veelal zie je een combinatie. Een sterke hang naar perfectionisme kan er ook zijn. Eigenlijk een logisch gevolg. Als je het perfect doet, kun je niet falen. Maar dit kan je wel nog meer druk opleveren vanuit jezelf.

Het té gespannen raken is hetgeen waar je last van hebt. Het belemmert je in het laten zien wie je bent, wat je kunt en over welke kennis je beschikt. Het kan van invloed zijn op het aanleren van vaardigheden in de autorijles (ik ga het vast nooit leren, ik doe het helemaal niet goed, etc..), op jouw prestaties tijdens het rijexamen (examenvrees), of allebei.

Misschien wil je dolgraag jouw rijbewijs halen, maar zie je nu al op tegen het examen of denk je pff.. dat ga ik toch nooit leren… Jawel, hoor, klik maar door naar de volgende pagina over de aanpak.

Faalangst of onzekerheid kan ook ontstaan doordat leren je moeilijk afgaat.

Meer informatie over leerproblemen